Analiza źródeł nieprzyjemnych zapachów w Chojnicach: wyniki badań nie dają jednoznacznej odpowiedzi
Badania mające na celu zidentyfikowanie „sprawcy” nieprzyjemnego aromatu w Chojnicach, na osiedlu Pogodnym, kosztowały ponad 13 tysięcy złotych. Mimo to ich rezultaty okazały się niejednoznaczne, co skłoniło starostę chojnickiego do rozważenia przeprowadzenia kolejnych testów.
Dane uzyskane z tych badań zostały zaprezentowane poprzez podanie stężenia zapachowego OUe/m3 w próbkach powietrza naturalnie pobranego od strug wiatru pochodzących z badanych obiektów technologicznych. Warto jednak podkreślić, że zalecana wartość limitująca według klasyfikacji BAT dla zakładów posiadających branżowe pozwolenia zintegrowane wynosi 50 OUe/m3 powietrza na granicy działki.
Starostwo Powiatowe w Chojnicach wezwało Mleczarnię „Spomlek” oraz Zakłady Mięsne Andrzeja Skiby do wykonania „przeglądu ekologicznego dotyczącego wpływu substancji o nieprzyjemnym zapachu i odorogennych na środowisko” na własny koszt. Niemniej jednak, obie firmy nie zgadzają się z tym postanowieniem i złożyły odwołanie do Samorządowego Kolegium Odwoławczego.